Davno je bila 2015. godina kada sam napisala zadnji post.. A opet je davno bila i 2014. godina kada sam poslednji put pravila tortu sa bananama. (recept ima na blogu)
Ja kao ljubitel nekih drugih ukusa, nisam se puno bunila, ali gospodin kome je danas rođendan, i koji me već 10 godina bezuspešno molio za tortu sa bananama, a ja ga uspešno eskivirala , odlučila sam da ispunim njegovu želju.
Znate, nije to obična želja, mislim , nije želja obične persone, to je želja nekoga sa kim provodim vreme zadnjih 25 godina - to je želja moga dragog supruga.
Kaže na sve ovo moja sestra : Čovek te moli 10 godina da mu napraviš tortu sa bababama ?! Pa stvarno nema smisla..
I tako ja napravim tortu iz glave (malo iz jednog recepta, malo iz drugom, malo mašte...)
koja se svima dopala. Pišem je ovde ako nekome bude zatrebao recept.
P.S. Ja koja ne volim baš banane, isekla sam parče , pojela, i tražola repete - stvarno jeste dobra.
SASTOJCI
Za kore vam je potrebno:
(prečnik kalupa 23cm)
- 10 belanaca,
- 10 kašika šećera
- 9 kašika oraha (oko 150 gr)
- 4 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Umutiti belanca sa šećerom, dodati pomešane orahe , brašno i prašak za pecivo i sve varjačom izmešati.
U kalup prečnika 23 cm izliti smesu. Ja sam pekla na donjem delu rerne bez ventilatora na 190 stepeni
oko 20 minuta. Bocnuti je čačkalicom ili kao ja metalnim štapićem za ražnjić, ako se ne lepo, pečeno je.
Nije potrebno predugo peći koru da ne bude tvrdkasta.
Ispečenu koru preseći na 3 dela.
Takođe možete ako Vam je lakše peći i 3 odvojene kore. eni je to gubljenje vremena, osim ako torta
mora da bude čvrsta da bi isla pod fondan.
Za fil potrebno je:
- 1/2 l mleka,
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera,
- 1 puding od vanile (može i od banane)
- 1 kašika gustina
- 250 gr putera (ide u skuvan prohlađen fil)
- 5-7 srednje tvrdih banana , u zavisnosti koliko čete ih tanko/deblje seći.
- malo soka od limuna -za poprskati banane kada ih poređate na tortu.
- 300-350ml slatke pavlake (treba da je mekše umućena)
- 4 šake seckanih oraha
- 2 kesice slaga
Sve sastojke osim putera izmešati sa malo mleka od ovih 1/2litre, i zakuvati u ostatku provrelog mleka.
Skuvani fil rashladiti da bude mlak i dodati mu umućen puter. U fil ubacivati malo po malo umućenog putera,
nemojte sve odjednom.
Način ređanja torte:
- kora
- umućena pavlaka
- druga polovina seckanih oraha
- seckane banane (poprskati ih limunom)
- zuti fil
- kora
- umućena pavlaka
- polovina seckanih oraha
- seckane banane (poprskati ih limunom)
- zuti fil
- kora
- Tacna
Filovanu tortu tanko premazati sa 3-4 kašike zutog fila, pa je dekorisati šlagom
*Napomena
Ispečena kora bude debljine oko 5-6 cm, a cela nafilovana torta oko 8-9 cm
Нема коментара:
Постави коментар