среда, 30. октобар 2013.

Starinske karamel oblande




Oblande :) 
Razne varijante istih postoje, ali meni su najdraže ove starinske sa klasičnim karamel filom.
Kao dete "ukrala sam " ceo pleh, sakrila se u ćošak dvorišta i sve pojela. 
Od tog dana, nista mi ne može zaminiti baš ove oblande.


1 pakovanje većih oblandi

1 l mleka
700 gr kristal secera
250 gr margarina ili putera
1-2 kesice vanil šećera
po želji seckani orasi i suvo grožđe



Mleko i secer staviti da se kuva na laganoj vatri oko sat vremena. Svo vreme mesati da ne zagori. Kada masa bude gusta i zlatasto-braon boje, dodati vanill secer i margarin. 
Oblande filujemo koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande.
Preko filovane oblande staviti lanenu krpu i nešto teško (mogu i knjige, pakovanja pirinča…) kako se oblande ne bi razdvojile.

Ako vam se čini da je fil previše redak (niste ga dovoljno ukuvali) možete dodati kašičicu u vodi umešanog brašna i sipati postepeno, uz neprekidno mešanje u fil. Na taj način fil će biti gušći a neće promeniti ukus.



Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...