Praline, stara dobra poslastica,
još lepše su kad su napravljene u domaćoj radinosti,
a ne zaostaju za kupovnim.
Praline
Potrebno je:
300 gr kristal šećera
100 ml vode
125 gr putera
90 gr brašna
125 gr putera
90 gr brašna
1 ekstrat od jagode, maline, ili već po ukusu
Glazura:
150 gr crne čokolade
3 kašike ulja
Postupak:
U šerpicu sipati vodu, dodati šećer, zagrevati da se šećer istopi.Kada prpvri kuvati jedan minut. Skloniti sa ringle i dodati seckan puter. Kada se puter otopio, dodati brašno, dobro promešati da nema grudvica. Vratiti na ringlu i neprestano mešajucikuvati pet minuta. Dodati ekstrat. Kad je skuvano, mikserom mutiti još pet minuta.
Sipati u silikonske kalupe i ohladiti. Može se rastanjiti i na plehu namazanom puterom, pa ohladjeno seći na kockice.
Istopiti čokoladu sa uljem i umakati praline, tako sto se zabode čačkalica sa donje strane , pa ih umočene redjati na zicu kao što je na primer ona iz rerne, u zavisnosti koliko su vam oblici.
Нема коментара:
Постави коментар