петак, 21. март 2014.

Vitamin C


vitamin-c


Vitamin C je poznat po tome što deluje kao antioksidans i štiti od bolesti i degenerativnih posledica starosti. Ipak, i dobrih stvari može da bude previše. Konzumiranje prevelikih količina vitamina C izaziva neželjene efekte kao što su slabost i proliv.

Vitamin C naći ćemo u namirnicama kao što su citrusi, paradajz, jagode, paprika i brokoli. Potrebnu količinu vitamina C najlakše ćemo dobiti uravnoteženom ishranom s mnogo namirnica bogatih vitaminom C. Ishrana s mnogo voća i povrća je korisna jer sprečava neke oblika raka.

Vitamin C pomaže ćelijama kostiju, zuba, desni, vezivnog tkiva i krvnih sudova da rastu i ostanu zdrave. Učestvuje i u odgovoru organizma na bolest i stres, i pomaže u iskorišćenosti gvožđa u organizmu. Ako organizam nije dobio dovoljno vitamina C, češće se pojavljuju modrice, krvarenje desni i infekcije, rane teško zarastaju, ispadaju zubi i javljaju se bolovi u zglobovima.

Današnja preporučena dnevna količina vitamina C z avećinu osoba starijih od 15 godina iznosi 60mg dnevno. Više vitamina C potrebno je trudnicama (70mg), dojiljama (90-95mg) i pušačima (barem 100mg). Kako vitamin C ne može da se uskladišti u telu, važno je redovno obnavljati zalihe uzimanjem preporučene dnevne količine.


Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...